Erdélyi csavargás [Szent Anna-tó, Transzfogarasok, Kolozsvár, Bonchida]


Bemelegítés ...Sörözgetés régi-új ismerősökkelGondoltuk, hogy újra megmásszuk a Nagy-Csomádot Tusnádfürdő felől. Ide vonattal érkeztünk.SólyomkőVégre egy rémisztő kőoroszlán...Túra elötti teázgatásAz első medvét megettük.A hátizsákom nekitámasztottam egy fának, de megcsúszott és irgalmatlan gyorsasággal gurult le a hegyről.
Nem sokat gondolkoztam, utánnaeredtem, de a nagy futásban megcsúsztam és háttal a földre csapódtam.
Elég kellemetlen érzés volt, egy darabig nehezen kaptam levegőt. A hátizsákot végül megfogta egy fa.A medve igénytelenül táplálkozik. Az ételmaradékokat gyakran zacskóstól fogyasztja el, amolyan szárazföldi cápa módjára.A fára fellógatott étel biztosítja a sátorban alvókat arról, hogy a medve egész éjjel a közelben tartózkodjon :)A Mohos egyik érdekessége a rovarevő növények széles spektruma, illetve a törpenyírek és fenyők erdeje.A mámorka (varjúbogyó), hallucinogén anyagokat tartalmaz.Végre egy homályos bizonyíték arra, hogy a Szent Anna-tóban is élnek halakEgy igen falánk társaságAttila vizet hord a kútbaSzinte minden este feljárnak a medvék a táborozóhely környékére. Bár én nem láttam medvét,
de hallani hallottam, amint az erdőben ropogtak a fák a lába alatt és a kutyák veszettül rohantak utánna.
Álítólag egy medvének 500 hektárnyi területre lenne szüksége a normális táplálkozáshoz, itt 400 hektáron 19 medve él.Hajnal-isten pipázikEgy álganajtúró gyönyörű színeivel.A fenyők alatt húzódik a Mohos-tőzegláp.Az új és hatalmas kilátóMedvenyom...A medvék elriasztásának egy másik módjaA hős kutyák pihennek. Egész éjjel őrizték a sátrazóhelyet.Már majdnem hiányoltam a darázscsípést, amikor...Amire leértünk a hegyről elkezdett esni az eső. Mindenki kissé fáradt.


Transzfogarasi-hágó


Apumék elvittek minket a Fogarasokba, aminek nagyon örültünk.Gyalog tettük meg a távolságokat ;)Ezek az építmények elsősorban a víz és kőhullások ellen védenek.Jellemző sajnos (még mindig)...A vízben egy malac hűsöl sütés előttA Transzfogarasi-hágót Ceausescu építette. 2000 méter fölött vágja át a Déli-Kárpátokat.
A Balea-tó mellett egy alagúton lehet a hegy másik oldalára jutni, ahol egy teljesen más világ várja az átutazókat.
Megváltozik a hőmérséklet, jelentősen eltér a táj jellege. A Transzfogarasi útat a világ egyik legveszélyesebb útjának tartják nyilván.
Összesen 578 hídja és viaduktja van. Az út csak nyáron van nyitva lavinaveszély miatt.A Vidraru-tó, egy hatalmas mesterséges tó, mely egy vízerőművet táplál. Markánsan látszik a tájon a szintkülönbségek nyoma.
Félmilliárd köbméter víz van benne.A román vasember :)A 166 méter magas gát.Törcsvár estefelé.


Kolozsvár és Bonchida


A mellettem alvó jóember fémdetektorokkal keres háborús tárgyakat. Mutatott is egy nagyméretű töltetet.
Azt mesélte, hogyha egy német sírt találnak, kimennek Németországból, míg az orosz temetőknél 50 fős sírok alatt rá se hederítenek.Hugi magyarázEzzel a földönkívüli járművel mentünk Bonchidára, a Bonchidai-napokra. Lóri (sógorom) konferált...Úgy tartják, hogy Avram Iancu (Janku Ábrahám - a császárhű, román felkelés vezetője), azért nyújtja előre a kezét, mert tudja, hogy egyszer leesik.Ortodox templom belseje. Megdöbbentő, hogy a pópák napjainkban is pénzért átkot mondanak és ugyancsak pénzért feloldják azokat.Baba Novac, Mihály Vitéz kapitánya 1601-ben lett magyarok által kivégezve, megperzselve és közszemlére téve.
Nem az én dolgom emgítélni, hogy megérdemelte-e, de van egy-két sejtésem.Haver :)